Wegens de komst van onze eerste zoon ben ik de komende tijd niet meer werkzaam als muziektherapeut en is een afspraak maken niet mogelijk. Bij het hervatten van mijn werkzaamheden zal ik dit op deze site kenbaar maken.

 

Dit geldt overigens niet voor mijn werkzaamheden als zangeres. 

 

Groetjes Bregje


Muziektherapie

 

Voordat ik uit ga leggen wat muziektherapie is heb ik eerst een opdracht voor jou: 

Stel je voor dat je in een groep van 8 mensen een muziekworkshop volgt. Jij krijgt als eerste de opdracht om 2 minuten alleen te improviseren op de djembé/trommel, daarna op de piano te spelen en tot slot je favoriete nummer te zingen voor de groep.

Misschien reageer je hier op door braaf, maar met gezonde tegenzin de opdrachten uit te voeren. De één krijgt een kleur, de ander zet een masker op en doet "stoer" de opdrachten en nog iemand begint er überhaupt niet aan: "Wat een stomme opdracht.."
De kans is groot dat er bij deze opdrachten of één hiervan weerstand of spanning ontstaat. Helemaal niet gek, want je wordt uitgedaagd om iets te doen waardoor je je wellicht bekeken en onzeker voelt. Vervolgens komt de vraag: herken je dit en zie je het wellicht in je dagelijkse leven terug?

 

Dit zou zomaar een werkvorm binnen de muziektherapie kunnen zijn. Het doel hiervan is niet om je te plagen, maar om emoties en gedrag naar boven te halen. Stiekem laat je in het muziek maken veel meer zien dan je vaak zelf in de gaten hebt en dát is nou net de kracht van muziektherapie.  

Laten we eerlijk zijn, het is voor de meeste mensen best wel een drempel om, in wat voor therapie dan ook, te gaan. Hoewel ik de mensen die ik ontmoet heb en die niets met muziek hebben op één hand kan tellen, vinden we het vaak lastig om muziek als therapeutisch middel te zien. Maar zeg nou zelf:

Heb je ooit:
- als een malle in je kamer staan dansen (dance like nobody is watching) op, het liefst, de meest foute muziek?;
- een traantje moeten laten bij het horen van een gevoelig lied?;
- een lied gehoord wat je aan die ene gebeurtenis herinnerde (met alle bijbehorende emoties en gedachten)?;
- kippenvel gekregen bij het horen van muziek?;
- een lied opgezet waar je meteen energie van kreeg?;
- überhaupt een dag meegemaakt zonder muziek?

Tijdens de muziektherapie doen we niets anders dan het inzetten van deze dagelijkse gebeurtenissen en dit koppelen aan actieve of receptieve (het luisteren naar muziek) werkvormen. Benieuwd hoe dat er ongeveer uit ziet? Maak vrijblijvend een afspraak door te mailen naar info@bregjepeeters.nl of te bellen naar 0614509068.  

Ben je benieuwd hoe ik muziektherapeut ben geworden? Klik dan hier.

Twijfel je nog of muziektherapie iets voor jou of je kind is? Kijk dan eens op deze site

 


Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Muziektherapeuten (NVvMT) en de Federaties Vaktherapeutische Beroepen (FVB).